Med tanke på att kikare är designade för att ge klarhet till dina utomhusupplevelser är det otroligt hur förvirrande saker och ting blir när man försöker bestämma vilken kikare som är rätt för dig. Det bästa sättet att utvärdera den optiska prestandan och användarvänligheten för en kikare är att gå till en butik och titta igenom flera innan du gör ett slutgiltigt val. Som sagt, här är några viktiga saker som vi kan hjälpa dig att förstå när du väljer den bästa kikaren för dig.

Hur man köper en kikare

Vad betyder siffrorna (specifikationerna) på kikaren? Modellnummer på kikare berättar i huvudsak deras styrka (förstoringsförmåga) och storlek (objektiv linsdiameter). I 8×42 kikare, till exempel, är ”8” förstoringseffekten och ”42” är diametern (i millimeter) på objektivlinserna (linserna närmast objektet du tittar på). Objektiv linsstorlek ger dig en förståelse för hur fysiskt stor kikaren är och hur mycket ljus den kan samla in. När du förstår vad dessa siffror betyder och hur de påverkar din visning, vet du om du väljer en kikare som är bra för fågelskådning, stjärnskådning eller att använda på en båt i rörelse, till exempel. (Nedan kommer vi att gå in mer i detalj om kikarespecifikationer.)

Varför är kikare med liknande specifikationer dyrare än andra? Det är vad som finns inuti som räknas, och avancerad optik är en stor anledning till att priset på liknande kikare kan skilja sig med hundratals dollar.

Vilka ytterligare funktioner är viktiga att tänka på när du köper en kikare? Skyddande detaljer som gummibeläggning, såväl som vattentät och imsäker konstruktion, tar hänsyn till priset, och beroende på din avsedda användning kan det vara väl värt uppgraderingen.

Hur väljer jag en kikare för specifika användningsområden? Om du vill ha en kikare för ett specifikt primärt syfte som fågelskådning, valskådning eller astronomi, kan de grundläggande riktlinjerna nedan hjälpa dig att begränsa dina val. Förstoring och storlek är utgångspunkten, men optik och funktioner bör också ta hänsyn till ditt beslut.

Kikare för backpacking och vandring

Eftersom storlek och vikt i en förpackning är viktiga frågor, vill du ha en kompakt kikare med förstoring på 8 eller 10 och en objektivlinsdiameter mindre än cirka 28 (8×25, 10×25, 8×28 och 10×28 är alla bra val ). Ett par med gummibeläggning kommer att vara mer hållbara, och modeller som är vattentäta eller vattentäta hjälper till med exponering för väder och vind.

Kikare för fågelskådning

Förutsatt att du är mindre bekymrad över storlek och vikt kan du titta på mellanstora och fullstora modeller (8×32 och 8×42 kikare är populära bland fågelskådare). Medan 10-potens förstoring kan tyckas vara till hjälp för att titta på ett litet djur, kommer en annars identisk kikare med en förstoring på 8 att ha ett bredare synfält, vilket är nyckeln till att lokalisera fåglar. Vattentålighet är också en bra funktion, liksom modeller som inte immas när de går från ett varmt fordon till kallare temperaturer utomhus.

Kikare för valskådning, djurliv och safari

Populära modeller inkluderar 8×32, 8×42, 10×32 och 10×42. Gå med en högre förstoring (10 snarare än 8) när du sannolikt är långt från djuren. Välj mellanstorlek (32 mm objektiv) istället för full storlek (42 mm objektiv) om du vill ha något lite mer kompakt. Vattentålighet är också bra – gå med helt vattentäta modeller, dock för valskådning från en båt snarare än från land.

Kikare för paddling

Om du ska vara ute på vattnet på en kanot, kajak, SUP eller valskådningsbåt, kanske du vill hålla fast vid en lägre förstoring som 8 eller mindre, eftersom en högre (10-effekter) ) förstoring kan göra en stadig visning utmanande. Att välja en vattentät modell är en bra idé även här, av förklarliga skäl. 8×32 är en populär storlek.

Kikare för stjärnskådning

Här vill du maximera förstoringen såväl som ljusinsamlingsförmågan hos en kikare i full storlek. 10×42 eller 10×50 är alternativ att överväga; om du går med högre förstoring behöver du ett stativ för att hålla kikaren stadigt.

Felicia Blandat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *