Goddagens!

Förutom min hydroponiska odling i köksfönstret så råder just nu paus på odlingsfronten. Det dröjer dock inte länge förrän det är dags att så nya plantor. Redan i december är det lämpligt att så chili som behöver god tid på sig för att utvecklas till kraftiga plantor så småningom.

Så här under pausen tycker jag det är ett perfekt tillfälle att samla inspiration genom att kura ihop mig i soffan med en kopp te och en bra odlingsbok. Hur mysigt som helst! Därför tänkte jag dela med mig av mina favoriter bland odlingsböckerna. Tycker det är roligt att det kommit så mycket nya böcker på sistone också, odling är verkligen en uppåtgående ”trend” om man nu får kalla det för trend när det är något så viktigt som det som ger oss mat på borden även om det inte är vi själva som står för arbetet bakom den!

De här tre böckerna vill jag gärna tipsa om eftersom att de alla ger väldigt bra och grundläggande tips som verkligen underlättar praktiskt i odlingen. Nu är ju dessa inte specifikt inriktade på stadsodling, men jag ska ge några sådana tips också längre ner i inlägget så håll tillgodo! 🙂

 

OdlingsböckerSkillnadens trädgård är en fantastisk bok av Sara Bäckmo som är en inom odlingskretsar väldigt känd odlare, bloggare och föreläsare. Själv har jag haft sådan tur att jag fått lyssna till henne en gång vilket var väldigt kul! Jag hoppas kunna pricka in någon föreläsning om vinterodling framöver också då hon har en ny bok om det som jag tycker verkar jättespännande inför min framtida odling när jag inte längre bor i lägenhet…

Men tillbaka till boken ”Skillnadens trädgård” – Jag tycker det är inspirerande att Sara har börjat odla i stor skala på en gång, verkligen tvärt emot vad man tänker att man ”ska” göra och tvärt emot vad jag har gjort också, för jag har ju verkligen börjat i liten skala på min balkong. Boken är välskriven med fina och praktiska beskrivningar av trädgårdsarbetet som känns väldigt bra anpassade till vardagslivet. Det vet jag i och för sig ingenting om eftersom jag inte har en så stor trädgård att ta hand om, än mindre en familj att lägga tid på. Men kanske i framtiden.

”Rätt ur jorden” är också inriktad mot självhushållning och jag gillar att det finns en kalender för vilka tidpunkter man ska ägna sig åt de olika trädgårdssysslorna under året. Det ger en bra överblick tycker jag. Det finns också uppskattningar på hur mycket man kan odla på olika ytor, något som ger en bild av hur stor skörd man kan förvänta sig beroende på hur mycket man sått av olika grönsaker. Enligt de uträkningarna ska man med en trädgård på 500 kvm kunna försörja en familj på grönsaker under hela året”. Otroligt inspirerande tycker jag!

”Handbok för Köksträdgården” har jag förstått är lite av en bibel i odlingssammanhang. Den är skriven av Lena Israelsson som även skrivit många andra bra odlingsböcker jag skulle vilja tipsa om här, men det får bli i ett annat inlägg så att det inte blir ”information overload”. 😉
Oj vad det finns information i den här boken! Jag använder den att slå upp olika saker jag vill veta mer om, även om jag också tycker om att ”inspirationsbläddra” i den så är den mest som ett uppslagsverk som känns bra att ha hemma med all fakta som finns där!

Växthus i stan

Som ni märker är mina favoritböcker mer inriktade på självhushållning och odling i större skala, eftersom att det är mitt mål. Jag har dock läst många andra böcker och oftast lånar jag dem på biblioteket istället för att köpa dem. Tänkte ge er några tips på böcker inriktade på stadsodling också här nedan!

”Gatsmart odling”, om Handbok för Köksträdgården är den ultimata trädgårdsbibeln så är Gatsmart odling verkligen en bibel för just stadsodling. Trots sitt nätta format innehåller den massor med bra tips för att lyckas med odlingen inne i stan.

”Urban odling” är en bra bok speciellt för nybörjare. Jag hade stor hjälp av den i början för att komma igång med min balkongodling. Personligen tycker jag att det här skulle vara en perfekt present till någon som är intresserad av odling men behöver lite lagom inspiration och en knuff i rätt riktning för att komma igång.

”Alla fingrar gröna” av Johannes Wätterbäck och Theres Lundén (också kända som farbror och fröken grön). Författarna ger tips utifrån vilken den aktuella odlingsplatsen är, oavsett om det är i staden, i skogen eller i en traditionell trädgård finns det mycket tips att hämta från den här boken. 

När jag sitter och skriver det här inlägget märker jag att det verkligen finns hur mycket boktips som helst som jag vill ge. Det får bestämt bli en uppföljning i ett senare inlägg, men nu har ni nog tillräckligt att gå igenom under den här vintern, hehe. Vi ses nästa gång!

 

 

Felicia Blandat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *