En spännande växt som jag dessvärre inte odlat själv ännu är butternutpumpa (också kallad butternutsquash). Jag har även hört den kallas för vinterquash just för att den ska gå att lagra, till skillnad från vanlig squash som är mer som en gurka och inte håller sig fräsch alltför länge. Tycker det är spännande med lagring av grödor. Förritiden var man ju verkligen beroende av att kunna lagra sin skörd. Helt enkelt för att kunna äta under den kalla delen av året! Så är det ju verkligen inte idag, men det skulle kunna bli så om det uppstod någon typ av kris som gjorde att vi behöver klara oss bättre på egen hand. Det är delvis tanken på det som gör att jag Butternutpumpadrömmer om att vara självhushållande i framtiden, för att känna mig trygg.

Det var dock inte det jag tänkte blogga om idag, utan jag tänkte ju berätta lite kort om butternutpumpan! Numera kan man ju faktiskt köpa den på grönsaksavdelningen i affären. Kanske har man kunnat det tidigare också, bara att jag inte märkt det? Hur som helst så köper jag en då och då, den gör sig väldigt bra i exempelvis paj eller grytor. Man kan också ugnsrosta den eller göra soppa. Tycker det är roligt med variation, särskilt om det i framtiden blir så att jag odlar det mesta av min mat själv så känns det viktigt att man inte ledsnar på maten! Den här veckan när jag köpte en butternutpumpa gjorde jag en curry på den genom att den fick koka med mycket goda kryddor och lite andra ingredienser, sedan mixas till en puréaktig konsistens innan jag blandade i kikärtor. Det blev riktigt gott måste jag säga.

PumpafrönJag brukar tillvarata fröna också. Det är superlätt. Man bara tar ut dem och lägger dem i en ugnsform tillsammans med olja och salt, sedan rostar man dem några minuter i ugnen på ca 200 grader och det blir ett supergott snack. Den här gången rostade jag bara litegrann, jag ville nämligen spara en del till att själv så med till våren. Som ni ser på bilden har jag bara lagt det på en tallrik på en bit hushållspapper så att de ska få torka. Kommer sedan att förvara dem mörkt tills det är dags att så. Jag hoppas det kommer gå vägen!

Felicia Blandat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *