Jag berättade ju tidigare att jag i höst och vinter tänkt prova på hydroponisk odling för att kunna njuta av egenodlat även under den kalla årstiden. Nu har jag skaffat allt som behövs till att starta min odling och tänkte därför blogga lite om vad jag lärt mig om hydroponisk odling så långt!

Hydroponisk odling

Hydroponisk odling innebär att man inte använder någon jord utan enbart vatten. Okej, enbart vatten fungerar inte utan det behövs förstås också någon form av näring samt ljus och syre förstås. Själv tänkte jag börja med sallat och basilika i min odling eftersom det var det som följde med i mitt startpaket. Man kan även odla exempelvis tomater och jordgubbar, så möjligheterna är många!

Jag köpte ett färdigt kit som bestod av en odlingslåda med lock, försådda pluggar (med sallat och basilika), pluggkorgar som pluggarna placeras i samt näring. Med ett sådant här kit är det lätt att komma igång, det är bara följa instruktionerna nu när man har allting man behöver!

Kort beskrivet så fyller man först upp odlingslådan mycket med vatten och blandar i rätt mängd näring. Pluggarna som placeras i pluggkorgarna kommer att nå ner till vattnet för att kunna dra åt sig av vätskan. Så småningom när växterna har fått rötter och börjat växa behöver man inte fylla fullt så mycket, utan istället till en lägre nivå i odlingslådan (på min odlingslåda är det utmärkt med ett streck). På det här sättet bildas en luftspalt mellan vätskan och pluggarna där växternas rötter sträcker sig ner för att nå vattnet.

Jag hoppas att jag ska lyckas bra med mitt första försök att odla hydroponiskt. Jag testar ju som sagt med de försådda pluggarna som följde med i startpaketet först. Sedan kan man köpa andra sorter i färdiga pluggar eller pluggar som inte är försådda för att välja några helt egna fröer. Trots att hydroponisk odling innebär att odla ”utan jord” så är ju dessa pluggar gjorda av något ”jordaktigt”. Dock växer ju inte rötterna i pluggarna utan som tidigare beskrivet hämtar de näring från vattnet i odlingslådan. Jag tycker det här ska bli så spännande!

Felicia Blandat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *