När det är dags att skörda stöter många på problemet vad de faktiskt ska göra av alla grödor. Det är ju inte så att alla har en jordkällare tillgänglig numera. En jordkällare är det bästa att förvara mat i, där är det rätt temperatur och luftfuktighet för att maten ska hållas fräsch så länge som möjligt.

Nu har ju inte jag några jättestora skördar från min lilla balkongodling. Men lägenheten är även den liten och jag har både liten kyl och frys. För att slippa ”skynda mig” att äta upp skörden har jag i år förädlat en del av den för att förlänga hållbarheten och kunna njuta av den längre fram.

Jag tänkte berätta om hur jag gjort med två olika grödor här nedan. Båda sätten är väldigt enkla och kräver inte särskilt mycket tid eller speciella saker eller ingredienser.

Mjölksyrade morötter

Du behöver:

Morötter

Salt

En glasburk i lämplig storlek

Köksvåg

Gör så här:

Börja med att riva morötterna grovt. När du har rivit färdigt morötterna är det dags att blanda dem med saltet. Ett bra riktmärke på proportionerna mellan morötter och salt är att använda 1% salt. Det vill säga att till exempelvis 1 kg rivna morötter behövs 10 g salt (ungefär 1 – 1,5 tsk). Medan du blandar morötter och salt ska du liksom knåda så att morötterna börjar vätska sig. När det händer kan du börja fylla en glasburk med blandningen. Pressa ner morötterna så att så mycket luft som möjligt försvinner. Vätskan ska täcka morötterna och burken ska vara så full som möjligt när du stänger locket. Ställ burken mörkt i 5 – 10 dagar i rumstemperatur och flytta den därefter till kylskåpet. Efter 4 – 6 veckor i kylskåp är syrningen klar! Hållbarheten i kylskåp är minst 6 månader.

 

Förvälld spenatSpenat

Du behöver:

Spenat

Salt

Vatten

Gör så här:

Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och lägg i spenaten. Låt koka ungefär 2 minuter och häll sedan av i durkslag. Skölj av spenaten under kallt vatten och krama sedan ur den. Flytta över spenaten i lagom portioner för ditt hushåll och lägg dem sedan i frysen. På så sätt blir det lätt och smidigt att ta fram påsar till matlagningen sedan!

Felicia Blandat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *