En del i min dröm om att bli självförsörjande är att leva så sparsamt som möjligt. Genom att hålla mina utgifter till ett minimum har jag också mindre krav på hur stor inkomst jag behöver ha. I dagsläget lönearbetar jag men siktar mot att kunna gå ner i arbetstid och arbeta färre dagar i veckan så att jag kan bo på landet och bara pendla litegrann till arbetet.

Några exempel på hur jag lever sparsamt är att jag jämför priser på i princip allting jag köper. Jag funderar alltid på hur jag kan minska mina kostnader ytterligare och tycker själv att det känns roligt varje gång jag kan kapa en krona här eller där.

När jag driver upp plantor på våren behövs många krukor och genom att göra dem själv av tidningspapper (som jag tar från de gratistidningar jag får hem i brevinkastet) samt använda exempelvis tomma, avklippta mjölkpaket gör att krukorna faktiskt blir helt gratis!

Ett annat exempel är att jag nyligen bytte ut mina engångsrakhyvlar mot en säkerhetshyvel. Det vill säga en sådan som man bara byter ut själva bladet på istället för hela hyveln. Förutom att det blir billigare i längden eftersom att bladen är så pass billiga så är en säkerhetshyvel både snyggare och av betydligt bättre kvalitet än de rakhyvlar jag brukar använda. En sak som världen verkligen inte behöver är ju mer plastavfall vilket det blir när man kastar sina engångshyvlar. Om du är nyfiken på hur man använder en säkerhetshyvel kan jag tipsa om den här sidan där du får reda på allt du behöver veta för att komma igång: http://www.säkerhetshyvel.se/.

Jag planerar också att tillvarata mina egna fröer i större utsträckning så att jag slipper lägga pengar på nya från butiken. Hittills har jag gjort detta med chili och tomat men inte med några andra växter än. Jag tänkte berätta hur jag har gjort med dessa två grödor för att få gratis egna fröer, det är väldigt enkelt så testa gärna du också!

Tomatfröer

Ta egna tomatfröer:

Pressa ut fröerna på ett dubbelvikt ark hushållspapper som du lagt på en tallrik. Lämna det sedan att torka i ett par veckor. När de torkat kan du bara vika ihop pappret och spara det på ett lämpligt ställe tills det är dags att så. Förslagsvis i ett kuvert eller kaffefilter som du kan märka med vad det är för gröda och eventuellt sort om du har flera olika så att du inte blandar ihop dem.

 

Ta egna chilifröer:

Med chilifröer kan du göra ungefär likadant som med tomater. Dela chilin och ta ut fröerna. Lägg dem i ett glas med vatten och låt dem ligga där ungefär ett dygn. Friska fröer sjunker till botten medan de andra flyter på ytan. Kassera de som flyter och spara de andra genom att låta dem torka på hushållspapper precis som med tomatfröerna. Förvara fröerna torrt och mörkt.

 

Felicia Blandat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *