Jag drömmer om att odla i större skala och att bo på landet där jag har mer utrymme för att odla och kanske ha lite djur. Helt enkelt en dröm om att bli självförsörjande. Tillsvidare övar jag mig på de grödor jag kan få plats med i lägenheten eftersom att jag inte har möjlighet att flytta ut på landet just nu.

För mig är det andra året som jag har odlat i lägenheten. På balkongen har jag ett litet växthus av plast där jag odlat tomater och chili. Jag har också några odlingslådor och krukor med bland annat kål, morötter, sallat och örter. Inne i lägenheten odlar jag på fönsterbrädorna och den här hösten tänkte jag testa hydroponisk odling för första gången. Jag ska berätta mer om det i ett senare inlägg, kort sagt innebär det att man odlar utan jord. Låter kanske konstigt, men det ska fungera!

Hos mig lider högsäsongen för odling mot sitt slut. Tomaterna i mitt lilla växthus på balkongen mognar inte snabbt nog. Jag brukar ta in de som fått lite färg och låta dem eftermogna färdigt inomhus tills de är redo att ätas.

Gröna tomater

Det är viktigt att man tar in tomaterna om det finns risk för frost. Riktigt så illa är det inte hos mig än, men hösten närmar sig ändå med stormsteg. Det bästa är om man kan ta in hela tomatplantan. Själv har jag gjort så med två av mina plantor. De får stå i ett ljust fönster och bli vattnade vid behov. Tyvärr har jag inte plats att ta in alla mina plantor. Istället brukar jag skära av en bit av plantan och lägga in den med tomaterna på ett mörkt och svalt ställe. I lägenheten är det svårt att hitta en riktigt lämplig plats men skafferiet fungerar ganska bra.

Rotsaker och kål är inte lika känsliga för låga temperaturer. Grönkålen kan man till och med skörda på vintern, men jag tror inte min räcker så länge! Hur som helst mår de fortfarande prima på balkongen och jag kan skörda allteftersom jag behöver det i matlagningen.

Även om det är omöjligt att vara självförsörjande på grönsaker i lägenheten ger det en guldkant på vardagen att kunna njuta av egenodlat. Just nu älskar jag att hämta några blad grönkål och göra chips av på kvällen. Avslutar mitt första inlägg här på bloggen med ett ”recept” på grönkålschips som är frekvent använt hos mig.

Grönkålschips

Grönkålschips:

Du behöver:

Grönkål

Olivolja

Flingsalt

Ev. Chiliflakes eller vitlök

 

Gör så här:

Riv ta bort stjälkarna från grönkålsbladen och riv det som blir kvar i lämpliga chipsbitar. Skölj bladen och massera sedan in dem med olivolja och ganska rikligt med salt. Chipsen kan smaksättas med chiliflakes eller vitlök om man vill ha lite hetta eller extra smak. Sprid ut bladen på en plåt och låt dem inte ligga på varandra, då blir de inte krispiga som man vill ha dem. Jag brukar baka i omgångar beroende på hur stor mängd jag gör åt gången. Sätt in dem i ugnen på 200 grader. Skaka om plåten efter 4 minuter och låt dem sedan bakas 4 minuter till. Klart!

Felicia Blandat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *